Itt vagy most: Főoldal » receptek » levesek » Lencseleves

Lencseleves

Lencseleves
Jönnek a hideg napok, jól esik egy kis forró, tartalmas leves. Szoktatok év közben is lencselevest főzni? Vagy csak újévkor? Én év közben is szívesen készítem, nagyon finom. Utána kínálhatunk például csörögefánkot vagy almáspitét.

Lencseleves
Nehézségi fok: könnyű
Előkészítési idő: 
Elkészítési idő: 
Össz. időráfordítás: 
Hozzávalók
  • 1,5-2 dl lencse
  • 2 kicsi krumpli
  • 1-1 kisebb fehér és sárga répa
  • 1-1 darabka karalábé és zeller
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 4 kis darabka kolbász
  • só, szemesbors, babérlevél
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 kk. pirospaprika
  • Tálaláskor:
  • Iízlés szerint ecet és tejföl
Leírás
  1. Előző este a lencsét átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk.
  2. Zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
  3. A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára, a hagymát kettévágjuk. A hagyma egyik felét apróra daraboljuk (ez megy majd a rántásba, a másik fele – darabolás nélkül – a levesbe.)
  4. A kolbászt 4 darabra vágjuk.
  5. A lencséről leöntjük az áztató vizet és tiszta vízben feltesszük főni. Sóval, szemesborssal és babérlevéllel ízesítjük.
  6. Ha a lencse puhulni kezd (lencsétől és áztatás hosszától is függ, kb. 20-30 perc) a levest bezöldségeljük és a kolbászt is beletesszük.
  7. Felöntjük teljesen vízzel (én 2 literes lábasban készítem, ez kb. 2-3 személy részére elegendő nálunk).
  8. Felforraljuk és szépen lassan a zöldségekkel és a kolbásszal tovább főzzük.
  9. Amikor a zöldségek is megpuhultak (kb. 40 perc) egy kis lábasban zsemleszínű hagymás, paprikás rántást készítünk. A 2 kanál olajon megpirítjuk a hagymát és a lisztet, lehúzzuk a tűzről, 1 kk. pirospaprikát teszünk bele, majd azonnal a lassan gyöngyöző leveshez adjuk.
  10. A levest a rántással még 5-10 percig továbbfőzzük.
  11. Tálalásnál ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
Megjegyzés
#notes#

 

Írd le a véleményed

Be kell jelentkezned hozzászólás írásához.

© 2012 Női ez+az

Ugrás a tetejére